In de Var


Waarom de Var?

Na een tijdje te hebben doorgebracht aan de nogal toeristische kust van Golfe Juan, hadden we intens behoefte om wat meer te weten van de oorspronkelijkheid van het Franse land en haar bewoners en vonden, na drie jaar zoeken, dit plekje in het achterland van de Var. Het was liefde op het eerste gezicht, deze plaats in Rians; het rook er naar geurige tijm, er stonden struiken met rozemarijn en salie op het terrein en zelfs op deze rotsachtige grond dreigde de lavendel in bloei te komen. Het liefelijke landschap met zijn groene heuvels, waar eindeloos gewandeld kan worden, de nabijheid van bruisende steden als Ste Maximin la Ste Baume en Aix-en-Provence met hun levendige markten vol geuren en kleuren, het leek een droom. We hopen u een beetje mee te laten profiteren van deze droom en wensen u een prettig verblijf op ons domein.

Over ons dorp

Kaart van Rians, FrankrijkOns bescheiden dorpje Rians ligt in een glooiend Provencaals heuvellandschap op het uiterste puntje van de Var waar vier departementen zich kruisen: Bouches du Rhone, de Vaucluse, Alpes de Haute-Provence en de Var. Deze lieflijke streek is nauwelijks nog ontdekt door toerisme. Pittoresk gelegen dorpen, gedrongen tegen een heuvel, die men Villages Perchés noemt. Er is zelfs een route langs deze traditioneel  gebouwde bergdorpen in de Provence. De karakteris­tieke huizen, de oude gezellige dorpskern met een centraal pleintje en fontein, de kriskras door elkaar lopende smalle steegjes doen de tijd van weleer herleven.

De Kerk van Maria van Nazareth

Hoog boven dit alles uit torent de imposante kerk op grond die al sinds 1092 plaats biedt aan een Godshuis. Sindsdien is de kerk driemaal vergroot, laatstelijk in de 19e eeuw waarbij er zelfs, de weg ernaartoe beter toegankelijk makend, een woonwijkje voor werd opgeofferd! De 18 gebrandschildere ramen zorgen voor een diffuus licht en het hoofdaltaar is versierd met prachtig houtsnijwerk van notenhout. De 7 zij-altaren bestaan uit marmer. Het prachtig notenhouten beeld van Maria van Nazareth uit 1340 werd jammerlijk gestolen in 1999, maar vervangen door een eikenhouten exemplaar vervaardigd door monniken uit Bethlehem. De indrukwekkende toegangsdeuren zijn van Russisch eikenhout. De moeite van het bekijken waard is de oude stadspoort, de talrijke fonteinen en de oratoires -eenvoudige bidplaatsen van weleer- waarmee het dorp omringd is. Olijven, meloenen, zonnebloemen en pompoenen, de gewassen die van oudsher thuishoren in de Provence, zijn ruim vertegenwoordigd en zorgen voor het gevarieerde landschap om ons heen. Wil je meer weten? Ons VVV-kantoor, waar u zich uitgebreid kunt laten informeren, is gevestigd in een 15e eeuws graanpakhuis midden in het dorp.

Klimaat

Kaart van zon-uren in FrankrijkEn het klimaat behoeft geen aanbeveling! ‘s Zomers warm en zonnig. Door de vele zonne-uren is het ‘s winters ook aangenaam. Soms koude nachten, maar overdag loopt de temperatuur weer op tot een waarde voldoende om buiten in de zon te lunchen. In voor- en najaar enkele periodes met regen.